Kdy je dohoda potřeba
Srážky ze mzdy smí zaměstnavatel provádět jen z důvodů uvedených v zákoně. Náhrada škody mezi ně bez dohody nepatří: srazit ji lze jen na základě dohody o srážkách ze mzdy (§ 146 písm. b) a § 147 odst. 3 zákoníku práce).
Bez dohody je strhnutí neoprávněné – a to i z poslední výplaty při odchodu.
Co v dohodě musí být
- Důvod pohledávky (např. náhrada škody za nevrácený notebook).
- Výše pohledávky.
- Výše měsíční srážky a od kdy se srazí.
- Podpisy obou stran.
Limity srážek
I na základě dohody lze srážet jen v rozsahu, který zákoník práce připouští (§ 147 a § 148). Zaměstnanci musí zůstat nezabavitelná částka – výši srážky si nechte spočítat mzdovou účetní.
Časté otázky
Mohu strhnout škodu z poslední výplaty?
Jen pokud se zaměstnancem uzavřete dohodu o srážkách ze mzdy. Bez ní ne.
Musí být dohoda o srážkách písemná?
Ano, uzavírá se písemně.
Kolik lze měsíčně srazit?
Nejvýše tolik, aby zaměstnanci zůstala nezabavitelná částka podle pravidel pro srážky ze mzdy (§ 147 a § 148 ZP).