Kdy je dohoda povinná
Převyšuje-li cena svěřené věci 50 000 Kč, lze ji svěřit pouze na základě dohody o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí (§ 255 odst. 2 zákoníku práce). U levnějších věcí stačí písemné potvrzení o převzetí (předávací protokol), dohodu ale uzavřít lze i u nich.
S kým dohodu nelze uzavřít
Dohodu nelze uzavřít s osobou mladší 18 let (§ 255 odst. 3 zákoníku práce). Věc nad 50 000 Kč proto mladistvému se zvláštní odpovědností svěřit nelze.
Co dohoda obsahuje
- Smluvní strany: zaměstnavatel a zaměstnanec.
- Seznam svěřených věcí s cenou, inventárním a sériovým číslem.
- Převzetí odpovědnosti za ztrátu těchto věcí.
- Závazek zaměstnavatele vytvořit podmínky k ochraně svěřených věcí.
- Zánik závazku (skončení pracovního poměru, odstoupení).
- Datum a podpisy, dvě vyhotovení.
Kdy dohoda zaniká
Závazek z dohody zaniká skončením pracovního poměru nebo dnem, kdy zaměstnanec doručí zaměstnavateli písemné odstoupení. Odstoupit může zaměstnanec mimo jiné tehdy, když mu zaměstnavatel nevytvoří podmínky k ochraně svěřených věcí (§ 256 zákoníku práce).
Kolik zaměstnanec při ztrátě platí
Za ztrátu svěřené věci odpovídá zaměstnanec v plné výši. Odpovědnosti se zcela nebo zčásti zprostí, prokáže-li, že ztráta vznikla zcela nebo zčásti bez jeho zavinění. Výši náhrady zaměstnavatel se zaměstnancem projedná a písemně mu ji oznámí. Strhnout ji ze mzdy lze jen na základě dohody o srážkách ze mzdy.
Časté otázky
Je dohoda o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí povinná?
Ano, pokud cena svěřené věci převyšuje 50 000 Kč (§ 255 odst. 2 ZP). Bez ní takovou věc se zvláštní odpovědností svěřit nelze.
Je to totéž jako dohoda o hmotné odpovědnosti?
Ne. „Hmotná odpovědnost“ je starší označení. Dnešní zákoník práce rozlišuje dohodu o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených k vyúčtování (§ 252, např. pokladní) a dohodu o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí (§ 255).
Může dohodu podepsat brigádník na DPP?
Ustanovení o náhradě škody platí i pro dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, podmínkou je zletilost zaměstnance. Před podpisem si nechte text ověřit.
Musí být dohoda písemná?
Ano. Uzavírá se písemně, typicky ve dvou vyhotoveních.